Centerområde Vinkelvej

Baggrund og formål

Kommuneplantillægget er udarbejdet sideløbende med forslag til lokalplan nr. 10-48 "Vinkelvej 2, Haderslev – område til detailhandel", og har til formål at muliggøre, at der inden for planområdet kan etableres ny bebyggelse til centerformål, herunder detailhandel i form af udvalgsvarebutikker og butikker med særligt pladskrævende varer, service- og oplevelseserhverv samt kontorer og liberale erhverv.

Kommuneplantillægget har konkret til formål at muliggøre, at der inden for planområdet kan etableres udvalgsvarebutikker med et bruttoetageareal på over 2.000 m2, som er det maksimale bruttoetageareal for udvalgsvarebutikker med de nuværende rammebestemmelser. Kommuneplantillægget har således ligeledes til formål at sikre, at der inden for området kan etableres udvalgsvarebutikker, herunder butikker med særligt pladskrævende varer, med et samlet bruttoetageareal på op til 8.000 m2

Planområdets beliggenhed og eksisterende forhold

Planområdet ligger ved Vinkelvej i den østlige del af Haderslev bymidte. Planområdet grænser mod syd op til Nordhavnsvej, mod øst op til Christian X's Vej og mod nord og vest op til Vinkelvej. Planområdet omfatter matr.nr. 3455, Haderslev, og udgør et areal på ca. 1,9 ha.

Planområdet er i dag udlagt til centerområde i form af boliger, erhverv, kontor- og serviceerhverv samt butikker. Inden for området findes produktionsvirksomheden "Rødbo Dør- og vinduesfabrik", der henstår med en større bygningsmasse, som rummer produktionshaller, lager, siloer og administration.

Indhold

Med kommuneplantilægget udlægges et nyt rammeområde 10.10.CE.17 "Centerområde Vinkelvej" til centerformål i form af kontor- og serviceerhverv, butikker, herunder udvalgsvarebutikker og butikker med særligt pladskrævende varer, samt publikumsorienterede serviceerhverv. 

Det nye rammeområde udlægges inden for rammeområde 10.10.CE.05's nuværende afgrænsning, og med tillægget ændres derfor også den geografiske afgrænsning af rammeområde 10.10.CE.05 "Centerområde Jomfrustien" tilsvarende. Herudover ændres rammebestemmelserne for så vidt angår arealrammer for butikker inden for rammeområderne 10.10.CE.01 "Centerområde Nørregade", 10.12.EH.02 "Erhvervs- og butiksområde Sverigesvej" og 10.13.EH.02 "Erhvervs- og butiksområde Chr. X Vej" som følge af, at en del af den samlede arealramme for butikker tildeles det nye rammeområde 10.10.CE.17. 

Kommuneplan 2017

Detailhandel
Forøgelsen af arealrammen for Haderslev bymidte er omfattet af krav om redegørelse jf. planlovens § 11 e, stk. 4 og Vejledning om detailhandelsplanlægning. Der er som grundlag for planlægningen udarbejdet en detailhandelsredegørelse, der er vedlagt som bilag, og som i det følgende fremgår i hovedtræk.

Haderslev bymidte omfatter de mest centrale dele af Haderslev og er derfor i kraft af dens placering kendetegnet ved en god tilgængelighed for alle trafikarter. Med planlægningen ønskes konkret at muliggøre nye store udvalgsvarebutikker i et område ved Vinkelvej. Området ved Vinkelvej er kendetegnet ved især god biltilgængelighed, og årsdøgnstrafiktal indikerer, at mange borgere dagligt passerer området. Busforbindelserne i området er gode, da busser stopper direkte ved eller nær området, og da busstationen ligger i gangafstand til området. Området er tilgængeligt for gående og cyklister i kraft af dets centrale beliggenhed samt i kraft af fortov og afmærkninger. Samlet set bærer områdets tilgængelighed præg af, at området indtil i dag har været anvendt til industrivirksomhed eller produktionsvirksomhed. Området henvender sig i dag særligt til bilister og i mindre grad til bløde trafikanter.

Der var 248 butikker i Haderslev Kommune i 2016. Heraf var ca. 60 % udvalgsvarebutikker, svarende til 145 butikker. Butikkerne i Haderslev bymidte udgjorde ca. 47 % af det samlede antal butikker i Haderslev Kommune. I bymidten fandtes 117 butikker, heraf udgjorde udvalgsvarebutikker 75 %. Der var ca. 148.900 m² bruttoetageareal detailhandel i Haderslev Kommune i 2016. Heraf var ca. 37 %, svarende til ca. 55.700 m², udvalgsvarebutikker. Den samlede omsætning i Haderslev Kommune udgjorde godt 2,25 mia. kr. inkl. moms i 2015 (i 2015-priser). Heraf udgjorde udvalgsvareomsætningen knap 46 %. I Haderslev bymidte var omsætningen knap 1,2 mia. kr. i 2015 (i 2015-priser), heraf udgjorde udvalgsvareomsætningen ca. 52 %, svarende til 628 mio. kr. (i 2015-priser). Omsætningen i Haderslev by i øvrigt udgjorde 383 mio. kr. i 2015 (i 2015-priser). Heraf udgjorde udvalgsvareomsætningen 52 %. Omsætningen i Vojens bymidte lå på 293 mio. kr. i 2015 (i 2015-priser), heraf udgjorde udvalgsvareomsætningen knap 24 %. Omsætningen i Gram bymidte lå på 50 mio. kr. i 2015 (i 2015-priser).

En stadig større del af befolkningen ønsker at bo og færdes i levende bymiljøer med et varieret og sammensat byliv. Haderslev er del af Trekantområdet, og attraktive bymiljøer er en vigtig drivkraft for, at vi i Trekantområdet kan få yderligere vækst i indbyggertal og arbejdspladser, og en række byudviklingsprojekter er igangsat. I Trekantområdet vil vi satse på en byudvikling, hvor specielt de store byer i området skal fungere som drivkraft for væksten. Med planlægningen for forøgelsen af arealrammen sikres fortsatte udbygningsmuligheder i den centrale del af Haderslev, der er godt tilgængelig for borgere i Haderslev Kommune såvel som borgere i en større del af Trekantområdet. Med planlægningen fastholdes den overordnede centerstruktur, og der er således ikke tale om, at den nuværende centerstruktur forrykkes. Det vurderes, at der er god sammenhæng mellem planlægningen for bymidten og hovedstrukturen. Planlægningen understøtter kommuneplanens mål om, at Trekantområdet rummer et varieret og regionalt orienteret handelsliv, som matcher områdets status som storby, som sikrer mulighed for etablering af nye butikskoncepter, og at borgerne tilbydes alle former for butikstyper og -størrelser.

Borgernes samlede forbrugsgrundlag i dag og i fremtiden er beregnet. Det fremtidige forbrugsgrundlag er omregnet til et arealbehov baseret på de gennemsnitlige omsætninger pr. m² indenfor hovedbrancherne og de vurderede fremtidige handelsbalancer for et scenarie, hvor detailhandlen i Haderslev Kommune vinder markedsandele. Resultatet af forbrugsberegningerne og arealbehovsvurderingen fremgår af detailhandelsredegørelsen, der er vedlagt som bilag. Beregningerne viser, at hvis udviklingen bliver som i maksimumsscenariet, så bliver der behov for yderligere 6.700 m² dagligvarebutiksareal og yderligere ca. 11.600 m² udvalgsvarebutiksareal og areal til butikker med særligt pladskrævende varegrupper ekskl. forhandlere af motorkøretøjer.

For at sikre, at behovet for yderligere areal afspejles i den samlede restrummelighed i centerstrukturen, nedjusteres arealrammen for en række andre centerområder som led i planlægningen for forøget arealramme for Haderslev bymidte.

Realiseringen af projektet vil betyde et større udbud af store udvalgsvarebutikker i Haderslev. Særligt de store udvalgsvarebutikker har en oplandseffekt og tiltrækker kunder fra større områder. Det vurderes, at butiksområdet som helhed vil betjene et opland, der i sin udstrækning svarer til Haderslev Kommune. Influensområdet vurderes at ville svare til et område, der foruden Haderslev Kommune også omfatter Kolding og Aabenraa.

Områder i risiko for oversvømmelse og erosion
Ifølge Haderslev Kommunes kortlægning er planområdet i risiko for at blive oversvømmet som følge af skybrud. Det planlagte byggeri vil ikke påvirke oversvømmelsesrisikoen inden for området, og planerne vurderes derfor ikke at påvirke forebyggelsen for oversvømmelse og erosion.

Forholdet til anden planlægning

Den kystnære del af byzonen
Planområdet ligger i den kystnære del af byzonen i et bebygget område, hvor der ikke er visuel kontakt til kysten. Med dette kommuneplantillæg fastlægges bestemmelser for højde og omfang for ny bebyggelse, således at den ikke afviger væsentligt fra den eksisterende bebyggelse i området. Da ny bebyggelse inden for planområdet vil ske i og bag eksisterende bebyggelsesområder og da bebyggelsens højde ikke vil afvige væsentligt fra den eksisterende bebyggelse i området, vurderes planerne ikke at påvirke oplevelsen af kysten. 

Grundvand
Planområdet er omfattet Vandområdeplan 2015-2021 for Vandområdedistrikt Jylland og Fyn, og er beliggende inden for hovedvandopland 1.11 "Lillebælt/Jylland".

Planområdet ligger ikke i et område med drikkevandsinteresser, og er ikke omfattet af indvindingsoplande, indsatsområder eller boringsnære beskyttelsesområder. Planlægningen vurderes ikke at udgøre en øget risiko i forhold til grundvandet.

Natura 2000
Nærmeste Natura 2000-område er område nr. 92 "Pamhule Skov og Stevning Dam", som ligger ca. 5,3 km vest for planområdet. På grund af afstanden og projektets karakter vurderes det, at planerne ikke vil have påvirkning på Natura 2000-området.

Der er tale om et bebygget område i bymæssig bebyggelse. Det vurderes, at planområdet ikke er et oplagt levested for bilag IV-arter.

Det er således kommunens vurdering, at det ansøgte i sig selv eller i forbindelse med andre planer og projekter ikke vil påvirke Natura 2000-områder væsentligt eller medføre beskadigelse/ødelæggelse af plantearter eller yngle- og rasteområder for de dyrearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV.

Miljøvurdering

I henhold til § 8, stk. 1 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) skal der udarbejdes en miljøvurdering af:

  1. Planforslag, som fastlægger rammer for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der er omfattet af lovens bilag 1 og 2 (§ 8, stk. 1, nr. 1).
  2. Planforslag, som medfører krav om en vurdering af virkningen på et internationalt naturbeskyttelsesområde under hensyntagen til områdets bevaringsmålsætninger (§ 8, stk. 1, nr. 2).
  3. Planforslag, som i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til projekter og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet (§ 8, stk. 2, nr. 2 jf. § 8, stk. 1, nr. 3).

Forslag til lokalplan nr. 10-48 "Vinkelvej 2, Haderslev – område til detailhandel" og kommuneplantillæg nr. 19-2017 "Centerområde Vinkelvej" er omfattet af lovens bilag 2, pkt. 10 b "Anlægsarbejder i byzoner, herunder opførelse af butikscentre og parkeringsanlæg" (jf. pkt. 1 ovenfor). Planforslagene påvirker ikke internationale naturbeskyttelsesområder (jf. pkt. 2 ovenfor).

Vurderingen af planforslagene i henhold til pkt. 3 er foretaget på baggrund af en screening gennemført af Haderslev Kommune.

Planforslagene er screenet i forhold til den biologiske mangfoldighed, befolkningen, menneskers sundhed, flora, fauna, jordbund, jordarealer, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og deres omgivelser og arkitektonisk og arkæologisk arv, større menneske- og naturskabte katastroferisici og ulykker og ressourceeffektivitet og det indbyrdes forhold mellem disse faktorer.

De nærmeste skel til boliger nord for området ligger ca. 50-70 m fra den planlagte bebyggelse. Der har derfor været fokus på støjgener, både i henhold til leveringer på området og fra ventilation. Derudover er bebyggelsen høj i forhold til den nuværende bebyggelse, hvorfor påvirkningen af det værdifulde landskaber er undersøgt nærmere.

Det er på baggrund af screeningsrapporten vurderet, at de miljømæssige konsekvenser som følge af planernes gennemførelse er af en sådan karakter, at udarbejdelse af en egentlig miljøvurdering ikke er nødvendig. Byrådet har derfor besluttet, at der ikke skal foretages en miljøvurdering af kommuneplantillæg 19-2017 "Centerområde Vinkelvej" og lokalplan nr. 10-48 "Vinkelvej 2, Haderslev – område til detailhandel". Beslutningen er offentliggjort den 3. juni 2021.

PDF (Denne sektion vises ikke på ydersiden)

Indsæt link til PDF her